Допомога у самогоноварінні

09.08.2018

Рецепт приготування цукрової браги

1. РОБИМО ІНВЕРТОВАНИЙ ЦУКРОВИЙ СИРОП

На 1 кг цукру додаємо 520мл води, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після закипання на поверхні утворюється піна, піну зняти і додати 8г лимонної кислоти на кожен кілограм цукру. Варимо на повільному вогні 1,5 - 2 години.

2. Наливаємо в ферментер приготований інвертований цукровий сироп, і доливаємо води до потрібного нам обсягу. Гідромодуль (на 1кг цукру 4л води): наприклад з 6 кг цукру у нас повинно вийти 25л браги. Додаємо дріжджі (при внесенні дріжджів температура браги не повинна перевищувати 30°С) і залишаємо на бродіння на 5-12 днів при температурі 26-28°С.

3. Після закінчення бродіння (вуглекислий газ з браги не виділяється і брага на смак гірка) додати в брагу 2 ст. ложки крейди на 10л браги і активно перемішати (для зниження кислотності), через 2 години внести бентоніт (попередньо розведений в 1 л окропу) із розрахунку 1 ст. ложка бентоніту на 10л браги і активно перемішати. Залишити на добу відстоятися, після чого злити з осаду та перегнати.

Таблиця для отримання спирту різної міцності при 20°С 

Міцність спирту, який розводиться (1000 об’ємів), %

Бажана міцність розведеного спирту

30%

35%

40%

45%

50%

55%

60%

65%

70%

75%

80%

85%

90%

35

167

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

335

144

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45

505

290

127

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

674

436

255

114

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55

845

583

384

229

103

 

 

 

 

 

 

 

 

60

1017

730

514

344

207

95

 

 

 

 

 

 

 

65

1189

878

644

460

311

190

88

 

 

 

 

 

 

70

1360

1027

774

577

417

285

175

81

 

 

 

 

 

75

1535

1177

906

694

523

382

264

163

76

 

 

 

 

80

1709

1327

1039

812

630

480

353

246

153

72

 

 

 

85

1884

1478

1172

932

738

578

443

329

231

144

68

 

 

90

2061

1630

1306

1052

847

677

535

414

310

218

138

65

 

95

2239

1785

1443

1174

957

779

629

501

391

295

209

133

64

Примітка: цифра в місці перетину горизонтального та вертикального рядків вказує на об'єм води при 20°С, який слід  долити до 1000 об’ємів спирту наявної міцності при 20°С, для бажаного результату розведення.

Приклад: для отримання 50% спирту з наявного 80%  необхідно 1000 об’ємів останнього змішати з 630 об’ємами води.

Кількість води та спирту різної міцності, які необхідно змішати для отримання 1л спирту міцністю від  30% до  90%

Міцність спирту, який розводиться, %

30%

35%

40%

45%

50%

55%

60%

65%

70%

75%

80%

85%

90%

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

спирт

вода

95

316

707

368

658

421

607

474

556

526

504

579

451

632

397

684

343

737

288

789

233

842

176

895

119

947

61

90

333

687

389

634

444

581

500

526

556

470

611

414

667

357

722

299

778

240

833

182

889

122

944

62

 

 

85

353

665

412

609

471

551

529

493

588

434

647

374

706

313

765

252

824

190

882

127

941

64

 

 

 

 

80

375

641

438

581

500

519

562

457

625

394

688

330

750

265

812

200

875

134

938

67

 

 

 

 

 

 

75

400

614

467

549

533

483

600

417

667

349

733

280

800

211

867

141

933

71

 

 

 

 

 

 

 

 

70

429

584

500

514

571

443

643

371

714

298

786

225

857

150

929

76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65

462

549

538

473

615

396

692

319

769

240

846

161

923

81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

500

509

583

426

667

343

750

258

833

173

916

87

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55

545

462

636

371

727

279

818

187

909

94

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

600

405

700

305

800

204

900

103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45

667

336

778

225

889

113

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

750

252

875

126

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

857

143